Στην κατάργηση 463 κενών οργανικών θέσεων μόνιμου διοικητικού προσωπικού σε 14 πανεπιστήμια προχώρησε το υπουργείο Παιδείας, με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, προκαλώντας την αντίδραση των πρυτάνεων, που, αντιθέτως, ζητούν άμεση στελέχωση των ιδρυμάτων...
Η απόφαση πλήττει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο.
Όπως εξηγούν οι πρυτάνεις, πρόκειται για οργανικές θέσεις οι οποίες, στην πλειονότητά τους, έμειναν κενές, μετά την αποχώρηση-συνταξιοδότηση των κατόχων τους και έκτοτε ουδέποτε στελεχώθηκαν, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά τους.
Οι ίδιοι προσθέτουν ότι οι θέσεις αυτές όχι μόνο δεν θα έπρεπε να καταργηθούν, αλλά, αντιθέτως, να καλυφθούν άμεσα, καθώς τα ιδρύματα υπολειτουργούν, εξαιτίας των ελλείψεων.
Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, αφού, το προσεχές διάστημα, το υπουργείο σκοπεύει να θέσει σε διαθεσιμότητα όσους διοικητικούς υπαλλήλους ΑΕΙ και ΤΕΙ κριθούν υπεράριθμοι. Εξάλλου, έχει ήδη ζητήσει από τα ιδρύματα να αποστείλουν λίστες με το πλεονάζον προσωπικό που θα μπει σε καθεστώς κινητικότητας.
Πάντως, η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει, μια και οι διοικήσεις των ιδρυμάτων αρνούνται να καταρτίσουν λίστες, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει ούτε ένας διοικητικός υπάλληλος που να περισσεύει.
Στο μεταξύ, με την εν λόγω απόφαση, διατηρούνται οι 81 κενές οργανικές θέσεις του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αρεταίειο, καθώς «κρίνονται απαραίτητες, προκειμένου να συνεχίσει να προσφέρει τόσο υπηρεσίες υγείας όσο και ιατρική εκπαίδευση υψηλού επιπέδου».
Πηγή: δημοκρατία
|