Δείτε τι αποφάσισε το Συντονιστικό των Πρυτάνεων..

Τη στιγμή που όλες οι διεθνείς κατατάξεις τοποθετούν τα ελληνικά πανεπιστήμια μεταξύ των καλύτερων του κόσμου, παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα και παρά τις μεγάλες ελλείψεις των ελληνικών ιδρυμάτων σε προσωπικό και υποδομές, στη χώρα μας εξελίσσεται μία προσπάθεια αποδυνάμωσης των ΑΕΙ, μέσω της απομάκρυνσης από...
αυτά του ήδη ελάχιστου υποστηρικτικού προσωπικού τους.
Τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν έχουν πλεονάζον προσωπικό, αλλά αντίθετα λειτουργούν με μεγάλα κενά και ελλείψεις. Αυτό αποδεικνύεται από τα διεθνή συγκριτικά στοιχεία που παρουσιάζουν την αναλογία διοικητικών υπαλλήλων προς εκπαιδευτικό προσωπικό και προς φοιτητές σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία τα ελληνικά ΑΕΙ υστερούν σημαντικά σε στελέχωση.
Είναι λοιπόν απορίας άξιο ότι χωρίς καμία αξιολόγηση των διοικητικών δομών των πανεπιστημίων και κατά εντελώς αυθαίρετο τρόπο αποφασίστηκε ότι σε αυτά υπάρχει ένας αριθμός 1.500 πλεοναζόντων διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι και πρέπει να τεθούν σε άμεση διαθεσιμότητα.
Τα πανεπιστήμια έχουν ζητήσει από την Πολιτεία, η αξιολόγηση των διοικητικών δομών τους να προχωρήσει άμεσα, με τον ορθόδοξο όμως τρόπο, αυτόν που πρότεινε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης την προηγούμενη χρονιά, στην προκήρυξη του σχετικού προγράμματος με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, γνωστού και ως «Πρόσκληση 56». Ζητείται λοιπόν ακόμη μία φορά από την Πολιτεία να επισπεύσει τους ρυθμούς ανάθεσης του προγράμματος αυτού στα πανεπιστήμια, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα, η με επιστημονική μεθοδολογία, αξιολόγηση των δομών τους.
Αν παρόλα αυτά υπάρξει επιμονή στην προτεινόμενη ανορθόδοξη «fast track» διαδικασία αξιολόγησης, τα πανεπιστήμια και πάλι θα ανταποκριθούν. Και αυτό γιατί όποια μέθοδος αξιολόγησης και αν εφαρμοστεί, αυτό που θα αποκαλυφθεί δεν μπορεί να είναι άλλο από την αλήθεια, ότι δηλαδή τα ελληνικά πανεπιστήμια λειτουργούν με μεγάλα κενά και ελλείψεις στο προσωπικό τους.
Το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων των ελληνικών ΑΕΙ, μετά από εκτεταμένη συζήτηση του διευρυμένου Συντονιστικού του Οργάνου και εκτιμώντας τον επείγοντα και οριακό χαρακτήρα της κατάστασης και την ανάγκη συντονισμού και ενιαίας δράσης όλων των πανεπιστημίων :
Έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και ευελπιστεί στην άμεση ανταπόκρισή της
Θα επιδιώξει συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς
Προγραμματίζει συνέντευξη τύπου την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 12:00 στην Αθήνα.
Συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων, την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 14:00 στις εγκαταστάσεις του ΕΜΠ, στο Λαύριο, με μόνο θέμα: «Διαθεσιμότητα διοικητικού προσωπικού στα ΑΕΙ - Περαιτέρω ενέργειες και δράσεις.»
Η επιλογή της αποδυνάμωσης των ελληνικών πανεπιστημίων είναι επιλογή αυτοκαταστροφική για τη χώρα. Αποδυναμώνοντας τα ελληνικά πανεπιστήμια στην πραγματικότητα αποδυναμώνεται η πορεία της χώρας προς την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία. Για το λόγο αυτό το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων θεωρεί επιτακτική την ανάγκη άμεσης συνάντησης με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων, Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι διοικήσεις των ελληνικών πανεπιστημίων από κοινού με την ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας προσπαθούν, σε αντίξοες συνθήκες και σε πείσμα των καιρών, να λειτουργήσουν τα ΑΕΙ και να κρατήσουν ψηλά τη σημαία των ακαδημαϊκών τους επιδόσεων. Και, όπως πιστοποιείται από τρίτους, διεθνείς κριτές, το επιτυγχάνουν. Τα πανεπιστήμια επειδή ακριβώς είναι σύμφωνα με κάθε προσπάθεια αξιολόγησης των δομών τους, γι αυτό και αντιτίθενται στην παρούσα απόπειρα αποδυνάμωσής τους σε προσωπικό, η οποία στηρίζεται σε αυθαίρετα και γι' αυτό μη αποδεκτά κριτήρια και εκτιμήσεις περί πλεονάζοντος, δήθεν, προσωπικού. Τα πανεπιστήμια, ως θεσμοί παραγωγής και μετάδοσης της επιστημονικής γνώσης, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πορεία προς την έξοδο από τη σημερινή κρίση. Κάθε προσπάθεια αποδυνάμωσής τους, πρέπει να γίνει σαφές προς πάσα κατεύθυνση, ότι απομακρύνει τη χώρα από την προοπτική της ανάπτυξης και της ευημερίας».
thestival.gr
Aν σου άρεσε κάνε LIKE..

ShareThis

Copyrighttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Copyright (c) 2010-2017 frappedoupoli.gr

sociallllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll