Ψηλότερα τα «παιδιά του σωλήνα»

Σύμφωνα με τα στοιχεία μιας νέας νεοζηλανδικής επιστημονικής έρευνας, τα παιδιά που συλλαμβάνονται με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι πιθανότερο να γίνουν ψηλότερα από αυτά που συλλαμβάνονται με φυσικό τρόπο.


Η μελέτη από ερευνητές του Ινστιτούτου Λίγκινς του Πανεπιστημίου του Όκλαντ, υπό τον διευθυντή Γουέιν Κάτφιλντ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέρει ότι τα παιδιά που συλλαμβάνονται με εξωσωματική (και από φρέσκα και όχι από κατεψυγμένα ωάρια) είναι μέχρι την ηλικία των έξι ετών περίπου 2,6 εκατοστά ψηλότερα, σε σχέση με τα παιδιά που έχουν συλληφθεί φυσιολογικά.

Η έρευνα, που μελέτησε περίπου 200 παιδιά, βρήκε ότι η διαφορά ύψους δεν μπορεί να εξηγηθεί από άλλους παράγοντες, όπως η διαφορά ύψους των γονέων. Οι ερευνητές δηλώνουν, προς το παρόν, αδυναμία να ερμηνεύσουν το φαινόμενο, υποψιάζονται όμως ότι έχει να κάνει με το διαφορετικό ορμονικό «προφίλ» των «παιδιών του σωλήνα», πράγμα που βοηθάει την ανάπτυξή τους.

Οι διαφορετικές ορμόνες, πιθανώς οφείλονται στα φάρμακα που οι μητέρες πήραν στο πλαίσιο της διαδικασίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή μπορεί να έχουν σχέση με την εργαστηριακή καλλιέργεια μέσα στην οποία αναπτύχθηκαν τα έμβρυα της εξωσωματικής κατά τις 36 πρώτες ώρες μετά τη γονιμοποίηση και πριν μεταφερθούν στη μήτρα.

Μια άλλη πιθανότητα, σύμφωνα με τον Κάτφιλντ, είναι απλώς ότι οι γιατροί επιλέγουν τα μεγαλύτερα και πιο ανεπτυγμένα γονιμοποιημένα ωάρια, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας της τεχνικής αναπαραγωγής. Αυτό ενδεχομένως να οδηγεί τελικά στη γέννηση μεγαλόσωμων παιδιών.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι αρκετά πράγματα δεν είναι ακόμα γνωστά για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, με συνέπεια να πρέπει, όπως είπαν, να γίνουν περισσότερες μελέτες για τα παιδιά της εξωσωματικής.

Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν εστιάσει κυρίως στη νοημοσύνη και έχουν δείξει ότι τα «παιδιά του σωλήνα» δεν υστερούν σε γνωστικές λειτουργίες. Σημειώνεται, ότι η νέα αυτή μελέτη είναι η πρώτη διεθνώς που ασχολήθηκε αποκλειστικά με το θέμα της ανάπτυξης και του μεταβολισμού αυτών των παιδιών. Aν σου άρεσε κάνε LIKE..

ShareThis

Copyrighttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Copyright (c) 2010-2017 frappedoupoli.gr

sociallllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll