Στο DNA η αντοχή στην αυπνία


Η αντοχή στην αϋπνία είναι και θέμα κατάλληλων γονιδίων, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να δώσει απάντηση στην ερώτηση γιατί σε ορισμένους ανθρώπους αρκούν μόνο λίγες ώρες ύπνου και σε άλλους όχι.

Στην έρευνα, την οποία διεξήγαγαν ερευνητές του εργαστηρίου ύπνου της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Neurology, συμμετείχαν 110 υγιείς ενήλικες.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, την καθηγήτρια ψυχιατρικής Νάμνι Γκοέλ, όσοι άνθρωποι διαθέτουν μια συγκεκριμένη γενετική παραλλαγή, γνωστή ως DQB1*0602, αν δεν έχουν κοιμηθεί καλά το βράδυ, την επόμενη μέρα αισθάνονται περισσότερο κουρασμένοι, ενώ επίσης έχουν περάσει λιγότερη ώρα στη λεγόμενη "βαθιά" φάση του ύπνου, σε σύγκριση με όσους δεν έχουν στο DNA τους αυτή την παραλλαγή του γονιδίου.
Το συγκεκριμένο γονίδιο συναντάται στους ανθρώπους που πάσχουν από τη διαταραχή της ναρκοληψίας, κατά την οποία οι άνθρωποι δεν μπορούν να παραμείνουν ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της μέρας.
Περίπου το 12% έως 38% όσων έχουν αυτό το γονίδιο δεν πάσχουν από ναρκοληψία, όμως αυτοί οι κατά τα άλλα υγιείς άνθρωποι φαίνεται να επηρεάζονται αναλογικά περισσότερο από την έλλειψη ύπνου σε σχέση με τους υπόλοιπους.
Ο Γουίνστον Τσόρτσιλ, η Μάργκαρετ Θάτσερ, ο Μπιλ Κλίντον, ο Ναπολέοντας, ο Μιχαήλ Άγγελος και η Μαντόνα, μεταξύ άλλων, μόνο με πέντε ώρες ύπνου την ημέρα, ήταν σε θέση να ανταπεξέλθουν στα απαιτητικά καθήκοντα τους.
Πηγη : enet.gr



Aν σου άρεσε κάνε LIKE..

ShareThis

Copyrighttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Copyright (c) 2010-2017 frappedoupoli.gr

sociallllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll