Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης: 95 θέσεις σε τρία μεταπτυχιακά


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ
Ευκαιρίες για μεταπτυχιακές σπουδές προσφέρουν την τρέχουσα περίοδο τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα με έδρα τη Θεσσαλονίκη μέσα από εν εξελίξει προγράμματα. Ειδικότερα, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να διεκδικήσουν μια από τις 95 θέσεις στα ΠΜΣ που διοργανώνουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ) σε διάφορα γνωστικά πεδία.

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων έχει ήδη ξεκινήσει και για τα τρία προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, τα οποία αφορούν διαφορετικά επιστημονικά αντικείμενα. Ειδικότερα, το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ προκηρύσσει ΠΜΣ στους τομείς Ανάλυσης Σχεδιασμού και Ρύθμισης Χημικών Εγκαταστάσεων, Τεχνικής Φυσικών Διεργασιών και Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής, Τεχνολογιών και Χημείας, τα Τμήματα Οικονομικών Επιστημών, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΠΑΜΑΚ διοργανώνουν Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) στα Πληροφοριακά Συστήματα και η Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης του ΔΙΠΑΕ το Executive MBA.
Με εξαίρεση πάντως το μεταπτυχιακό του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, όπου η παρακολούθηση είναι δωρεάν, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η φοίτηση στα ΠΜΣ που προσφέρουν το ΠΑΜΑΚ και το ΔΙΠΑΕ στοιχίζει αρκετές χιλιάδες ευρώ.
ΑΠΘ
Οι προσφερόμενες θέσεις στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Χημικών Μηχανικών που οδηγεί στη λήψη διδακτορικού διπλώματος ανέρχονται συνολικά στις 25. Υποψήφιοι μπορούν να είναι νέοι διδάκτορες, εφόσον έχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, διπλωματούχοι χημικοί μηχανικοί υπό προϋποθέσεις (να έχουν τουλάχιστον μία δημοσίευση σε έγκριτο περιοδικό, να έχουν εκπονήσει διπλωματική εργασία σε αντίστοιχη περιοχή με τη διδακτορική τους κ.ά.), καθώς και απόφοιτοι άλλων ειδικοτήτων με τους ως άνω όρους. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν μαζί με την αίτηση αντίγραφο διπλώματος ή πτυχίου, αντίγραφο μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης και λοιπών τίτλων σπουδών, πιστοποιητικά αναλυτικής βαθμολογίας, αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα, πιστοποιητικό επαρκούς γνώσης μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας (ιδιαίτερα αγγλικής), δυο τουλάχιστον συστατικές επιστολές και αντίγραφα τυχόν εργασιών τους. Ολοι οι υποψήφιοι θα κληθούν σε προφορική συνέντευξη ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής, ενώ η αξιολόγηση και η τελική επιλογή των υποψηφίων θα γίνει με συνεκτίμηση των αναφερόμενων κριτηρίων. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.
ΠΑΜΑΚ
Στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στα Πληροφοριακά Συστήματα γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι τμημάτων ΑΕΙ της ημεδαπής ή αντίστοιχων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, το πτυχίο των οποίων έχει αναγνωριστεί από το ΔΙΚΑΤΣΑ ή ΔΟΑΤΑΠ, καθώς και πτυχιούχοι των ΤΕΙ. Συνολικά στο 15ο κύκλο του προγράμματος που θα αρχίσει το Φεβρουάριο του 2011 θα εισαχθούν περίπου 30 μεταπτυχιακοί φοιτητές με το κόστος των διδάκτρων να διαμορφώνεται στα 5.500 - 6.000 ευρώ τα δυο χρόνια. Για να είναι πάντως έγκυρη η υποψηφιότητα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν το αργότερο μέχρι τις 14 Ιανουαρίου τα εξής δικαιολογητικά: έντυπη αίτηση, αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα, επίσημο αντίγραφο πτυχίου ή διπλώματος, επικυρωμένο πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας, δύο συστατικές επιστολές, κατά προτίμηση από μέλη ΔΕΠ, αποδεικτικά αγγλικής γλώσσας, επιστημονικές δημοσιεύσεις, διακρίσεις (εάν υπάρχουν), αποδεικτικά επαγγελματικής εμπειρίας (εάν υπάρχουν) και επικυρωμένο αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας. Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι θα λάβουν μέρος σε μία ενιαία εξέταση στις 25 Ιανουαρίου στα αντικείμενα Βασικές Αρχές Υπολογιστών και Προγραμματισμού και Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης.
ΔΙΠΑΕ
Για τέταρτη χρονιά η Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας υλοποιεί το πρόγραμμα Executive MBA που απευθύνεται σε στελέχη επιχειρήσεων από τα Βαλκάνια αλλά και την Ελλάδα. Οι υποψήφιοι καλούνται να καταθέσουν τις αιτήσεις τους μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, ενώ τα μαθήματα ξεκινούν στις 28 Ιανουαρίου. Για την επιλογή των φοιτητών (εισάγονται 40 άτομα), μεταξύ άλλων, θα λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός του πτυχίου, η εργασιακή εμπειρία (τουλάχιστον τρία έτη πλήρους απασχόλησης μετά την αποφοίτηση) και το επίπεδο ξένης γλώσσας. Η διάρκεια των σπουδών είναι διετής και τα μαθήματα διεξάγονται σε 16 τριήμερα, Παρασκευή με Κυριακή. Σε ό,τι αφορά το κόστος σπουδών, τα δίδακτρα διαμορφώνονται στα 12.000 ευρώ για τα δυο έτη.
αgelioforos.gr
Aν σου άρεσε κάνε LIKE..

ShareThis

Copyrighttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Copyright (c) 2010-2017 frappedoupoli.gr

sociallllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll