Νταβούτογλου: Τι ζητούν οι Τούρκοι από το Καστελόριζο...


Νταβούτογλου: Τι ζητούν οι Τούρκοι από το Καστελόριζο
Ο υποθαλάσσιος ενεργειακός πλούτος νότια του Καστελόριζου γίνεται μήλον της Εριδος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η Τουρκία δεν αμφισβητεί ότι το ανατολικότερο νησί του Αιγαίου ανήκει στην ελληνική επικράτεια, αλλά..




επιχειρεί με μεθοδεύσεις να εμποδίσει την Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, που συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, δήλωσε: «Το Καστελόριζο είναι φυσικά ελληνικό νησί. Δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης. Οταν ετέθη το θέμα, είπα ότι το Καστελόριζο γεωγραφικά βρίσκεται στη Μεσόγειο». Η δήλωση του Τούρκου διπλωμάτη δεν είναι αθώα.

Οι τελευταίες μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι υπάρχουν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου στο θαλάσσιο τρίγωνο Καστελόριζου-Κρήτης-Κύπρου. Η θέση του Καστελόριζου -νησιού που επέλεξε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για να ανακοινώσει την είσοδο της χώρας μας στον μηχανισμό στήριξης- επιτρέπει την ένωση της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη). Δηλαδή, Ελλάδα και Κύπρος θα συνεκμεταλλεύονται τον υποθαλάσσιο ενεργειακό πλούτο της περιοχής.

Ως ΑΟΖ ορίζεται η πέραν και παρακείμενη της αιγιαλίτιδας ζώνης περιοχή σε πλάτος μέχρι 200 ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το πλάτος της αιγιαλίτιδας ζώνης και εντός της οποίας το παράκτιο κράτος ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα σε θέματα που έχουν σχέση με την εξερεύνηση, εκμετάλλευση, διατήρηση και διαχείριση των φυσικών πηγών ζώντων ή μη των υδάτων, του βυθού και του υπεδάφους της θάλασσας.

Η πρόσφατη απόφαση της Κύπρου να οριοθετήσει την Αποκλειστική Oικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) με το Ισραήλ ισχυροποιεί τη θέση της χώρας μας να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της. Για την  Ελλάδα η μοναδική διαφορά από την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, η οποία όμως έχει υπερκεραστεί από αυτήν της ΑΟΖ. Η χώρα μας έπρεπε να έχει προ πολλού διακηρύξει την κυριαρχία της σε ΑΟΖ, αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Αυτό μπορεί να γίνει με απλή ψήφιση νόμου από το ελληνικό Κοινοβούλιο και κοινοποίηση στον ΟΗΕ. Και αυτό το γνωρίζουν οι Τούρκοι.

Κλειδί, λοιπόν, σε αυτή την οριοθέτηση είναι το Καστελόριζο, το οποίο η Αγκυρα επιμένει να τοποθετεί γεωγραφικά στη Μεσόγειο, χωρίς να αμφισβητεί ότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής επικράτειας. Για την Ελλάδα, όπως τόνισε χθες ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δρούτσας, οι διερευνητικές επαφές Αθήνας - Αγκυρας έχουν στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από τον Εβρο μέχρι το Καστελόριζο.

Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών στην Αθήνα, ο κ. Νταβούτογλου σήμερα και αύριο θα περιοδεύσει στη Θράκη και θα επισκεφθεί επίσης την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη.
Aν σου άρεσε κάνε LIKE..

ShareThis

Copyrighttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Copyright (c) 2010-2017 frappedoupoli.gr

sociallllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll