Σε Προανακριτική για τα υποβρύχια ο Τσοχατζόπουλος

Σε Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του σχετικά με την υπόθεση...
των υποβρυχίωνπαραπέμπεται ο Άκης Τσοχατζόπουλος, μετά από μυστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής. Υπέρ της παραπομπής ψήφισαν 226 βουλευτές, κατά 9, παρόντες δήλωσαν 9, ενώ υπήρχαν 1 λευκό και 5 άκυρα ψηφοδέλτια. Συνολικά ψήφισαν 250 βουλευτές.

"Κάνουν λάθος όσοι με θεωρούν βολικό ένοχο"

"Δεν φυγομαχώ, δεν απολογούμαι, είμαι εδώ ως μάρτυρας για να δώσω τη δική μου αλήθεια", είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, κατά την ομιλία του στη Βουλή. Ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για "συστηματική και αδιάκοπη επίθεση με ψεύδη, λάσπη και συκοφαντία εις βάρος του", προσθέτοντας ότι είναι υποχρεωμένος να δώσει "τη μάχη για την αλήθεια στο Κοινοβούλιο".

Απέρριψε όλα όσα του καταλογίζουν για"μίζες" και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, κάνοντας λόγο για μύθους και τονίζοντας ότι "λόγω ιστορικής, πολιτικής, εθνικής συγκυρίας της εποχής αποφασίστηκε αυτό το πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού".

Ο ίδιος επισήμανε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε "σε ένα πολιτικό και νομικό αυτοεγκλωβισμό", λέγοντας ότι θα είναι παρών "και σε αυτή, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη σχετική διαδικασία, ώστε να φανεί η αλήθεια".


"Όσοι νόμιζαν ότι θα κατασκευάσουν ένα βολικό ένοχο για να ξεγελάσουν το λαό έκαναν λάθος. Κανένα παρασκήνιο δεν θα μείνει για πάντα στο σκοτάδι και κανένα παράκεντρο εξουσίας δεν θα μείνει στο απυρόβλητο", είπε. 

Παρατήρησε ότι "δεν υπάρχει πραγματική βούληση ώστε να διερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος", σχολιάζοντας ότι "αλήθεια με δόσεις και μάλιστα άτοκες δεν υπάρχει".

Μίλησε για πολιτικές σκοπιμότητες, αλλά και σειρά εντύπων που επαναλαμβάνουν "τμηματικά κομμάτια που συμφέρουν τον καθένα, εξυπηρετώντας τους κύκλους που βρίσκονται πίσω από την υπόθεση. Όσοι νομίζουν ότι οι πολίτες αρκούνται απλά στο να ακούν προκατασκευασμένες αλήθειες, κάνουν λάθος". Και συμπλήρωσε: "Όπως δεν κρύφτηκα εγώ, κανένας άλλος δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από εμένα".

"Κάποιοι επιχειρούν να βάλουν το κόμμα του απέναντί του, αλλά και να στήσουν ένα Κολοσσαίο προκειμένου να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη", είπε. 

Γνωστοποίησε, επίσης, ότι την προσεχή εβδομάδα θα καταθέσει και δεύτερη αγωγή κατά του γερμανικού περιοδικού Spiegel.

"Καλλιεργήθηκαν μύθοι"

"Ο μύθος που σκόπιμα καλλιεργήθηκε ότι δήθεν οι αποφάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων ανήκουν στον εκάστοτε υπουργό Εθνικής Άμυνας είναι τόσο σαθρός που καταρρέει από μόνος του",  ανέφερε, εξηγώντας τις υποχρεωτικές από το νόμο διαδικασίες.

Όπως είπε, "τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων αποφασίζονται από τα κατά το νόμο προβλεπόμενα πολυμελή θεσμικά συλλογικά όργανα των Ενόπλων Δυνάμεων και της κυβέρνησης: το Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ), το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), το ανώτατο θεσμικό όργανο για θέματα άμυνας και ασφάλειας, που προεδρεύεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Και εντάσσονται σε οικονομικά ΕΜΠΑΕ τα οποία σχεδιάζονται και υλοποιούνται σε πενταετή βάση από τα Επιτελεία".

"Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ μέσα από όλα αυτά τα θεσμικά όργανα προώθησε το πρώτο ΕΜΠΑΕ 1996-2000 και στη συνέχεια το δεύτερο ΕΜΠΑΕ 2000-2005. Με βάση αυτές τις διαδικασίες εξελίχθηκε και το συγκεκριμένο πρόγραμμα υποβρυχίων", πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ότι "η σύμβαση που υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2000 δεν είναι απλά ισχυρή, αλλά ισχυρότατη, η επιλογή του προγράμματος των υποβρυχίων δικαιώθηκε διαχρονικά και διακομματικά από όλες τις κυβερνήσεις που ακολούθησαν".

"Δηλαδή όλα έγιναν ωραία και καλά; Δεν υπάρχει σκάνδαλο μιζών; Απαντώ ευθέως: Όχι, δεν έγιναν όλα ωραία και καλά. Εξάλλου για αυτό η ελληνική Δικαιοσύνη -σε συνεργασία με τη γερμανική- ερευνά εδώ και ένα χρόνο το θέμα. Αυτό όμως, ξαναλέω, δεν με αφορά και δεν με αγγίζει", είπε.

Ακόμα, αναφέρθηκε σε μία πρωτοφανή στοχοποίηση του ίδιου και της οικογένειας του σχετικά με την περιουσιακή κατάσταση και το σπίτι του και αναρωτήθηκε γιατί δεν δίνεται στη δημοσιότητα το πόρισμα της έρευνας του ΣΔΟΕ.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι είναι ο μόνος που απέστειλε συγκεκριμένα στοιχεία από το 1981 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τόσο για την περιουσιακή του κατάσταση όσο και τους τραπεζικούς του λογαριασμούς.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση της παραπομπής

Με την πρότασή τους, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του κ. Τσοχατζόπουλου για τα αδικήματα "της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες με τη μορφή της απόκτησης και κατοχής περιουσίας, εν γνώσει κατά το χρόνο κτήσης του γεγονότος ότι προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες".

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για την Προανακριτική

Σε κλίμα πόλωσης διεξήχθη νωρίτερα η συνεδρίαση της Ολομέλειας, όπου συζητήθηκε η πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για παραπομπή Τσοχατζόπουλου σε Προκαταρκτική Επιτροπή, για την υπόθεση των υποβρυχίων..

Από τη διαδικασία αποχώρησε ο ΛΑΟΣ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του, αρνούμενος- όπως είπε- να αποδεχθεί τους όρους συγκρότησης της Επιτροπής. Σε διευκρινίσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο Γ. Καρατζαφέρης ανέφερε πως το κόμμα του δεν πρόκειται να συμμετάσχει, ούτε στην ίδια την Επιτροπή.



nooz
Aν σου άρεσε κάνε LIKE..

ShareThis

Copyrighttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Copyright (c) 2010-2017 frappedoupoli.gr

sociallllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll