Νέο άνοιγμα στην αντιπολίτευση από Παπανδρέου – Νέο «όχι» στις πρόωρες εκλογές


Το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ήταν πολύωρο, καθώς κράτησε σχεδόν 9 ώρες με τον πρωθυπουργό να ασκεί αυτοκριτική αλλά και πίεση προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ , κάνοντας ταυτόχρονα άνοιγμα στην αντιπολίτευση και στους «Αγανακτισμένους».Στην δευτερολογία του ο...

πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ανάγκη επαναθεμελίωσης της Δημοκρατίας» και τόνισε ότι είναι απαραίτητο να «αποτινάξουμε οριστικά τις πελατειακές σχέσεις, την αδιαφάνεια, τις εξαρτήσεις, την εκτεταμένη ανομία, την ατιμωρησία και τη διαφθορά».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγω για πολιτικό και θεσμικό σύστημα που έχει χρεοκοπήσει και για ανατροπές που ξεκίνησε η κυβέρνηση άλλα άφησε στην μέση, κάτι που απέδωσε στην «αναγκαστική ενασχόληση» με «τον κίνδυνο της χρεοκοπίας που ξαφνικά αντικρίσαμε μετά τις εκλογές».
Ο Γ. Παπανδρέου έδειξε στο υπουργικό συμβούλιο να κρατάει ανοιχτή την «πόρτα» για συναίνεση και τόνισε ότι η ανάγκη συνεννόησης «παραμένει εθνική ανάγκη», στην οποία, όπως είπε, θα έπρεπε να έχουν ήδη ανταποκριθεί οι άλλες δυνάμεις. Ο ίδιος ανέφερε ότι είναι «ανοιχτός προς όλα τα κόμματα για συζητήσεις και από κοινού επεξεργασία θέσεων για το ζήτημα των μεγάλων αλλαγών, αλλά και για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα».
Πρότεινε και πάλι στα κόμματα να κάνουν «κοινές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη για τη χώρα και τους Έλληνες πολίτες».
Ανέφερε επίσης, ότι θα επιμείνει στην ανάγκη στήριξης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος από «ευρεία πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία», τόνισε ότι η κυβέρνηση επαναδιαπραγματεύεται συνεχώς, χωρίς να περιμένει υποδείξεις από κανέναν και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το ΠΑΣΟΚ και η Κ.Ο του, θα στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης.
«Όχι στις πρόωρες εκλογές»
Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον κ. Ραγκούση να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Όπως διευκρίνισαν πάντως, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν με όσα είπε ο πρωθυπουργός, δεν προανήγγειλε δημοψήφισμα . Απλά, πρόσθεταν, ο κ. Παπανδρέου, γνωρίζοντας ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος απαιτεί νομοθετικές ρυθμίσεις, έδωσε εντολή στον κ. Ραγκούση να τις προχωρήσει, ώστε, αν και όποτε χρειαστεί, να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης προσφυγής σε αυτή τη διαδικασία.
Άλλωστε οι περισσότεροι υπουργοί εμφανίζονται αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς από τη στιγμή που η κυβέρνηση απορρίπτει τις πρόωρες εκλογές, ένα δημοψήφισμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτές.
Άλλωστε ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το Μεσοπρόθεσμο θα το ψηφίσει η Βουλή , χωρίς διευρυμένη πλειοψηφία (180 ψήφοι) και ότι δεσμεύθηκε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ενώπιον του Πρόεδρου της Δημοκρατίας ότι δεν πρόκειται να αιφνιδιάσει με πρόωρες εκλογές.

Επικρίσεις κατά των ΜΜΕ για επιτρόπους στα υπουργεία
Ο πρωθυπουργός κινήθηκε και χτες στο ίδιο μήκος κύματος με την ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση την Κυριακή ύστερα από εντολή του κατά των ΜΜΕ για παραπληροφόρηση. Τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τοποθετηθούν επίτροποι στα υπουργεία και ανέφερε ότι «συνειδητά αυτό πολλαπλασιάστηκε από τα ΜΜΕ με πολύ οργανωμένο τρόπο». Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι κάτι τέτοιο αντιβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Για τους Αγανακτισμένους
Για το κίνημα των «Αγανακτισμένων» ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι εύχεται να εξελιχθεί σε ένα πραγματικό κίνημα πολιτών που αντιδρούν στην ανομία και την διαφθορά.
newscode
Aν σου άρεσε κάνε LIKE..

ShareThis

Copyrighttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Copyright (c) 2010-2017 frappedoupoli.gr

sociallllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll