Ραγδαίες εξελίξεις: Συνεδριάζει η ΚΟ μετά τις παραιτήσεις

Σε εξέλιξη η ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, που συγκλήθηκε εκτάκτως μετά τις παραιτήσεις Φλωρίδη- Νασιώκα και το αίτημα 32 βουλευτών του κόμματος, μερίδα των οποίων αμφισβήτησε τον πρωθυπουργό. Ο Γ. Παπανδρέου, που χειροκροτήθηκε θερμά από τους βουλευτές του κόμματος του...
κατά την είσοδο στην αίθουσα της Ολομέλειας, είχε νωρίτερα κύκλο επαφών με κορυφαίους υπουργούς, ενώ σειρά στελεχών προχώρησαν σε δηλώσεις στήριξης προς τον πρωθυπουργό. Μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ αναμένεται να ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός.


Συναντήσεις του πρωθυπουργού


Ο Γ. Παπανδρέου είχε συναντήσεις, στο γραφείο του στη Βουλή, με κορυφαίους υπουργούς, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, οΕυ. Βενιζέλος, ο Χρ. Παπουτσής, ο Μ. Χρυσοχοΐδης, η Λ. Κατσέλη και ο Κ. Σκανδαλίδης, ενώ σειρά υπουργών και βουλευτών προχώρησαν σε δηλώσεις στήριξης στον Γ. Παπανδρέου.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναβάλλεται και η επικείμενη- για την Παρασκευή- συνάντηση τουΓ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Κομισιόν,Ζοζέ Μπαρόζο. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, η συνάντηση αυτή να πραγματοποιηθεί εντός του Σαββατοκύριακου.

Αντιδράσεις
 υπουργών- βουλευτών



Ο γραμματέας του κόμματος, Β. Έξαρχος, δήλωσε ότι η χώρα με πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου προχωρά μπροστά.


Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε: "Σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές, στόχος είναι η σταθερότητα. Να σταθεί η οικονομία όρθια, να περάσουμε το δύσκολο αυτό κάβο με τις λιγότερες απώλειες για τους πιο αδύναμους". "Πρέπει να συνεχίσει αδιάλειπτα ο δανεισμός της χώρας μας από τους εταίρους μας, και να περάσουμε τον δύσκολο αυτό κάβο με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες για τους αδύναμους", είπε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι "κάθε πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση σε αυτό συντείνει και αυτήν την σταθερότητα εμείς την εγγυόμαστε".


Ο Χρ. Παπουτσής δήλωσε: "Δεν έχω να σχολιάσω τίποτε από τα τεκταινόμενα. Είμαι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και έχω πλήρη συνείδηση της τιμής, της ευθύνης και της εντολής των πολιτών".


Η Λ. Κατσέλη τόνισε: "Είναι μία κρίσιμη περίοδος, το κάθε στέλεχος και βουλευτής έχει αίσθηση ευθύνης, η ευθύνη μας είναι συλλογική, να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Είμαι σίγουρη, στηρίζοντας τον πρωθυπουργό, θα πάμε μπροστά και θα δώσουμε λύσεις. Δεν έχουμε περιθώρια παρά να έχουμε μία αποτελεσματική κυβέρνηση".


Ο Μ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε: "Η χώρα έχει εκλεγμένο πρωθυπουργό και κυβέρνηση. Κάθε άλλο είναι ύβρεις στη Δημοκρατία. Έχουμε υποχρέωση να διαχειριστούμε τη λαϊκή εντολή- να αναστυλώσουμε την οικονομία και να αποτρέψουμε το χάος".


Ο Δ. Ρέππας σημείωσε ότι "ο τόπος δεν έχει ανάγκη από σωτήρες, αλλά από σωτηρία".


"Είμαστε υποχρεωμένοι να μείνουμε όρθιοι. Η χώρα θα βρει το δρόμο της. Δεν θα υπάρξει το παραμικρό κενό": Με τα λόγια αυτά σχολίασε την παραίτηση Νασιώκα ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος σε κατοπινές του δηλώσεις, τόνισε: "Δίνω τη μάχη στην καθημερινή δύσκολη δουλειά που έχει η κυβέρνηση και θα συνεχίσω".


Καστανίδης: "Είναι μία δύσκολη ώρα. Πρέπει να επιδειχθεί αίσθημα ευθύνης και ενότητας. Διακυβεύεται το μέλλον και τα συμφέροντα της χώρας, όχι μόνο της παράταξης. Όλοι με τον πρωθυπουργό να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή ώστε να δώσουμε τις λύσεις".


Ο Τ. Χυτήρης επισήμανε: "Ο Παπανδρέου είναι πρωθυπουργός και η χώρα έχει κυβέρνηση. Στο μυαλό μας πρέπει να είναι μόνο τα προβλήματα".


Ο Π. Μπεγλίτης είπε: "Να προσέλθουμε στην ΚΟ με συνείδηση της πολιτικής μας ευθύνης. Όλοι συναισθάνονται το εθνικό τους καθήκον, αλλά και το πολιτικό και κομματικό τους καθήκον. Έχουμε πρωθυπουργό, χρειάζεται γενική ανασυγκρότηση ώστε να προχωρήσουμε".


Η Εύη Χριστοφιλοπούλου τόνισε: "Οι πολίτες περιμένουν σύμπνοια και αποφασιστικότητα. Υπάρχει πρωθυπουργός και κυβέρνηση".


"Έχουν καθήκον όλοι να σταθούν όρθιοι και να μην διευκολύνουν την αποθεσμοποίηση της χώρας", δήλωσε ο Απ. Κακλαμάνης.


"Μόνο δειλοί και ένοχοι παραιτούνται", δήλωσε ο Μ. Παπαϊωάννου.


Κουκουλόπουλος: "Αυτό που ζούμε είναι το πέρασμα της κοινωνικής κρίσης σε πολιτικό επίπεδο. Χρειάζεται ψυχραιμία από όλους μας".


"Όλοι αυτοί που θέλουν να μας γυρίσουν πίσω στο 1965, πρέπει να αντιληφθούν ότι η χώρα έχει εκλεγμένο πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου", δήλωσε ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Γιάννης Διαμαντίδης.


Ανάλογες δηλώσεις από τον υφυπουργό, Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, ενώ ευθέα αναφορά στην "αποστασία" του 1965 έκαναν και βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Παναγιώτης Αντωνακόπουλος.


"Τα πρόσωπα που μπορούν να αναλάβουν ευθύνες πρέπει να είναι παρόντα και όχι απόντα", δήλωσε ο βουλευτής Τρικάλων, Χρήστος Μαγκούφης, σχολιάζοντας τις παραιτήσεις Φλωρίδη και Νασιώκα. "Πρέπει να επιλέξουν τι υπηρετούν, την πατρίδα και το λαό ή τις προσωπικές φιλοδοξίες τους", πρόσθεσε.


Ο βουλευτής Ηρακλείου, Γιώργος Μιχελογιαννάκης, επεσήμανε ότι η όποια αμφισβήτηση πρέπει να γίνεται με κριτήριο την σωτηρία της χώρας και στηλιτεύοντας εμμέσως τις κινήσεις συναδέλφων του χρησιμοποίησε παραλλαγμένη τη ρήση "δρυός πεσούσης, πας ανήρ ξυλεύεται".


"Να υπάρξει μέτρο από όλες τις πλευρές της αίθουσας. Δεν πρέπει να ανεβαίνουν οι τόνοι στο βωμό των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και να έρχονται εκπρόσωποι κομμάτων που θέλουν να κυβερνήσουν και να διασπείρουν φήμες ότι έφυγε ο πρωθυπουργός στο εξωτερικό", τόνισε ο Π. Κουρουμπλής.


Δηλώσεις αμφισβήτησης


Η Βάσω Παπανδρέου ζήτησε, το μεσημέρι, την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνοντας υπογραφές βουλευτών. Σε ερώτηση εάν τεθεί και θέμα ηγεσίας, είπε ότι "όλα θα συζητηθούν".


Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δ. Λιντζέρης: "Υπάρχει έλλειμμα στη διακυβέρνηση τη χώρας. Ενώ η χώρα παραδίδεται στο χάος, οι ηγεσίες των κομμάτων αποδεικνύονται κατώτερες των περιστάσεων", τόνισε.


"Υπάρχουν ευθύνες και στη δική μας ηγεσία", δήλωσε ο βουλευτής Καρδίτσας, Νίκος Σαλαγιάννης. "Δεκαοκτώ μήνες τώρα πάμε από το κακό στο χειρότερο", είπε, ενώ στο ερώτημα για την ψήφο εμπιστοσύνης απάντησε: "Εγώ δεν δίνω ψήφο αν δεν πειστώ ότι θα τα βγάλουμε πέρα και ότι θα είμαστε φερέγγυοι απέναντι στο λαό που μας ψήφισε".


Οι παραιτήσεις Φλωρίδη- Νασιώκα


Στις 11.00 ο βουλευτής και πρώην υπουργός, Γιώργος Φλωρίδης, έστειλε επιστολή παραίτησης από τη βουλευτική του έδρα. Αμέσως μετά, στις 12.30, την παραίτηση του γνωστοποίησε από το βήμα της Βουλής και ο βουλευτής Λάρισας, Έκτωρ Νασιώκας. Υπενθυμίζεται ότι πριν από 2 ημέρες είχε παραιτηθεί (και ανεξαρτητοποιηθεί) ο Γ. Λιάνης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκεινται και άλλες παραιτήσεις.

Στην
 επιστολή παραίτησης, ο κ. Φλωρίδης σημειώνει ότι “το εθνικό χρέος αγνοήθηκε από το αρχηγικό και κομματικό συμφέρον", προσθέτοντας ότι "οι ηγεσίες των δύο κομμάτων στάθηκαν κατώτερες των εθνικών περιστάσεων με πολιτικό ασυγχώρητα τρόπο".


Από την πλευρά του
, ο κ. Νασιώκας είπε- από το βήμα της Βουλής- ότι θα πάει στη Λάρισα και θα παραδώσει στους πολίτες την έδρα του. "Είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω για να ανατραπεί το σημερινό αδιέξοδο στο πολιτικό σύστημα", επικρίνοντας τις ηγεσίες των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων που συνεχίζουν, όπως είπε, "με γνώμονα το λαϊκισμό". Μίλησε για γελοιοποίηση με αιχμή τις ζυμώσεις της Τετάρτης για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ενώ τόνισε ότι "το μέλλον των παιδιών μας είναι μαύρο". Η επιστολή παραίτησης του Έκτορα Νασιώκα.



Παρέμβαση Παπούλια


"Σ' αυτή την κρίσιμη περίοδο πρέπει να είμαστε όλοι υπεύθυνοι, για να μην μεταβάλουμε την οικονομική κρίση σε κρίση δημοκρατίας", δήλωσε, εμφανώς ανήσυχος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη.


Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος στις 19.00
Aν σου άρεσε κάνε LIKE..

ShareThis

Copyrighttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Copyright (c) 2010-2017 frappedoupoli.gr

sociallllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll