FT Deutschland: Τα δύο σενάρια αν δεν περάσει το Μεσοπρόθεσμο


Τα δύο σενάρια που θα προκύψουν εφόσον δεν εγκριθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα από την Ελληνική Βουλή παρουσιάζει η εφημερίδα «Financial Times Deutschland».Σε ολοσέλιδο δημοσίευμα, με τίτλο «το τέλος πλησιάζει» και υπότιτλο: «Αν οι Έλληνες δεν συναινέσουν στο...



πρόγραμμα λιτότητας, τι θα γίνει;», η εφημερίδα επιχειρεί να προβλέψει αν μια ελληνική κατάρρευση είναι διαχειρίσιμη ή θα έχει επιπτώσεις παρόμοιες με αυτές που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman.
«Ας είμαστε ειλικρινείς, κανένας δεν ξέρει», παραδέχεται ωστόσο η εφημερίδα, που εκτιμά ότι τα δύο σενάρια που μπορούν να συμβούν είναι τα ακόλουθα.
Πρώτο σενάριο «Όλα τελείωσαν»
Οι συντάκτες του δημοσιεύματος περιγράφουν σκηνές τρόμου εντός και εκτός του Κοινοβουλίου, εφόσον το Μεσοπρόθεσμο δεν περάσει.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι εμφανώς απογοητευμένος, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, υποδέχεται την είδηση με διαβολικό χαμόγελο και χαρά. Ένας βουλευτής είναι από μέρες μεθυσμένος, ενώ υπάρχουν φήμες ότι άλλοι δύο δωροδοκήθηκαν από την αντιπολίτευση για να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Οι διαδηλωτές πανηγυρίζουν, φωνάζοντας ότι «νικήσαμε τους ναζί»,έξω από τις τράπεζες μαζεύεται συνεχώς κόσμος, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που προσπαθούν να σπάσουν τα ΑΤΜ. Η αστυνομία επιχειρεί να επιβάλλει την τάξη.
Στο Βερολίνο, η Μέρκελ τηλεφωνεί στο Σαρκοζί και του ζητά να συναντηθούν σε έξι ώρες στις Βρυξέλλες. Βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Άκερμαν και τους άλλους γερμανούς τραπεζίτες, τους οποίους κατηγορεί επειδή δεν δέχθηκαν την πρόταση «ήπιας αναδιάρθρωσης», που πρότειναν οι Γάλλοι.
Την επομένη το πρωί, τα ΑΤΜ των ελληνικών τραπεζών δεν έχουν ούτε ένα χαρτονόμισμα. Τα τραπεζικά υποκαταστήματα είναι με σπασμένα τζάμια, ενώ κάποια από αυτά έχουν τυλιχθεί στις φλόγες. Δισεκατομμύρια καταθέσεων μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό, με κύριο προορισμό την Ελβετία.
Ο επικεφαλής της Τραπέζης της Ελλάδος δίνει εντολή να σταματήσουν οι συναλλαγές, μέχρι να εκδοθεί διάταγμα ελέγχου για την κίνηση των κεφαλαίων. Προσωρινά, η συνθήκη Σένγκεν αναστέλλεται και στα σύνορα γίνονται έλεγχοι για όσους επιχειρούν να φύγουν με πολλά μετρητά. Οι μετοχές διολισθαίνουν και το Χρηματιστήριο κλείνει.
Η Μέρκελ και ο Σαρκοζί δεσμεύονται μπροστά στις κάμερες ότι το ευρώ θα επιβιώσει. Ωστόσο οι τράπεζες σε Ιρλανδία και Πορτογαλία έχουν βάλει λουκέτο και στην παγκόσμια αγορά οι μετοχές κάνουν βουτιά.
Ο Σαρκοζί προτείνει να δοθούν άμεσα 7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, με τηΜέρκελ να αρνείται, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνησή της θα πέσει. Τα spread των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης βρίσκονται πλέον στα ύψη, ενώ υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας σε βελγικές και γαλλικές τράπεζες.
Ο Παπανδρέου ανακοινώνει την παραίτησή του, με τους Ευρωπαίους να τον παρακαλούν να μην το κάνει. Η χώρα είναι ακυβέρνητη και η Μέρκελ, σε τηλεφωνικής της επικοινωνία με τον Στάινμαγιερ, προτείνει τη συγκρότηση κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού.
Δεύτερο σενάριο: «Όλοι συμφωνούν»
Το δεύτερο, πιο ήπιο σενάριο, προβλέπει ότι οι πολίτες βγαίνουν και πανηγυρίζουν στην Αθήνα, που πέταξαν το «ζυγό» της Ευρώπης από πάνω τους. Μικρές ουρές μαζεύονται μπροστά σε μερικές τράπεζες.
Στο Βερολίνο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δέχεται γραπτό μήνυμα. «Δεν ρισκάρω. ΑΜ», του γράφει ο Άγκελα Μέρκελ, που ζητά συνάντηση από τον Νικολά Σαρκοζί. Στη συνέχεια, επικοινωνεί με τον Άκερμαν, που ανακοινώνει ότι το γαλλικό σχέδιο για τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων γίνεται δεκτό.
Στην Αθήνα, η συνεδρίαση της Βουλής τελειώνει στις 5 το πρωί. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου υποβάλλει την παραίτησή του δύο φορές, αλλά όλοι του ζητούν να μείνει. Βανδαλισμοί έγιναν τη νύχτα σε τράπεζες, ενώ μία τυλίχθηκε στις φλόγες.
Το Χρηματιστήριο συνεχίζει να λειτουργεί, αν και με απώλειες 5%. Απώλειες σημειώνει και το γερμανικό χρηματιστήριο, ενώ το ευρώυποχωρεί κάτω από τα 1,40 δολάρια.
Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και η πιθανότητα να επαναληφθεί μια αντίδραση όπως αυτή που προκάλεσε η Lehman αποφεύγεται.
Η Μέρκελ και ο Σαρκοζί δηλώνουν ότι θα στηρίξουν το ευρώ και ότι δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να πέσει. Σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, οι ηγέτες της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να δώσουν στην Ελλάδα 6-7 δισ. ευρώ χωρίς όρους, προκειμένου να αποφύγουν να καταρρεύσει το ευρώ κατά τη διάρκεια της θητείας τους.
Επίσης, προτείνουν ένα επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει πόρους από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Όλοι είναι σύμφωνοι.
newscode
Aν σου άρεσε κάνε LIKE..

ShareThis

Copyrighttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Copyright (c) 2010-2017 frappedoupoli.gr

sociallllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll