Αυξημένη η ναυτική παρουσία της Τουρκίας στη Μεσόγειο

Καλώς τα παιδιά..Όπου γάμος και χαρά η Βασίλο πρώτη λέει μια παροιμία..
Το δρόμο της έντασης φαίνεται ότι συνεχίζει να επιλέγει η Άγκυρα, η οποία προβαίνει σε νέες προκλητικές ενέργειες ενισχύοντας τη ναυτική παρουσία της στην ανατολική Μεσόγειο με τρία υποβρύχια, τα οποία απέπλευσαν ήδη...


Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, τα υποβρύχια μεταφέρουν προμήθειες για 50 ημέρες, ενώ σημειώνει επίσης ότι από την ίδια βάση αποπλέουν σταδιακά και άλλα πολεμικά πλοία.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας, αναφέρεται ότι πλοία του τουρκικού στόλου θα κάνουν περιπολία "σε περιοχές που η Τουρκία θεωρεί χωρικά της ύδατα, αλλά η ελληνοκυπριακή διοίκηση ανακοίνωσε ως αποκλειστική οικονομική της ζώνη".

"Τα πολεμικά πλοία Σαλίχ Ρεΐς, Σοκολού Μεχμέτ Πασά και Οντζού ξεκίνησαν για τη Μεσόγειο", γράφει η Χουριέτ, ενώ υπογραμμίζει ότι "ένα από αυτά θα βρίσκεται στα τουρκικά χωρικά ύδατα, σε απόσταση 6 μιλίων από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Οι Ελληνοκύπριοι στην Πάφο θα μπορούν να βλέπουν το πλοίο αυτό, ενώ τα άλλα δύο θα περιπολούν στην περιοχή".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι τα πλοία του τουρκικού στόλου "δεν θα επέμβουν στο οικόπεδο 12, αφού αυτό δεν περιλαμβάνεται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας ή της ΤΔΒΚ".

Παράλληλα απέπλευσε το μεσημέρι της Παρασκευής το σεισμογραφικό σκάφος «Πίρι Ρέις» για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. Περισσότερα...

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα "Ακσάμ", υπήρξε "καταρχήν συμφωνία" με τη νορβηγική εταιρεία Veritas για ενοικίαση ερευνητικού σκάφος έναντι 20 εκατομμυρίων δολαρίων" και ότι "η εταιρεία δεν έχει επιφυλάξεις για έρευνες νότια της Κύπρου".

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, το ερευνητικό σκάφος της Veritas έφτασε στα ανοιχτά της Αττάλειας.

Το ερευνητικό σκάφος "Πιρί Ρέις", το πλοίο που πρωταγωνίστησε στην "κρίση του Μάρτη" του 1987 στο Αιγαίο, απέπλευσε το μεσημέρι της Παρασκευής από τη Σμύρνη με προορισμό την Ανατολική Μεσόγειο, όπου θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες.

Αντίδραση της Κύπρου

Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί τη στιγμή που σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο δεν έχει που να στηριχτεί, δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ από τη Νέα Υόρκη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.

Όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος" στην ιστοσελίδα της, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η Τουρκία επιλέγει την πολιτική της έντασης. "Η κυπριακή κυβέρνηση", πρόσθεσε, "παρακολουθεί με ψυχραιμία και δεν θα ακολουθήσει".

Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών το κλίμα είναι βαρύ για την Τουρκία και όχι για την Κυπριακή Δημοκρατία, υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις χωρών Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας με τις οποίες ξεκαθάρισαν ότι είναι δικαίωμα της Κύπρου να διενεργεί έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.


nooz.gr
Aν σου άρεσε κάνε LIKE..

ShareThis

Copyrighttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Copyright (c) 2010-2017 frappedoupoli.gr

sociallllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll