Γιατί οι κερδοσκόποι πιέζουν τώρα την Ελλάδα


Οι αυξημένες πιέσεις στην Ελληνική οικονομία όλο το τελευταίο διάστημα αποδίδονται στους φόβους των επενδυτών για ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και για ύφεση παγκοσμίως.Τα ελληνικά spreads έχουν πάρει την ανηφόρα και τα cds επίσης. Ενδεικτικά με βάση τις τρέχουσες τιμές των...



CDS, το κόστος για τα ομόλογα ετήσιας διάρκειας ανέρχεται σε 7.539 μονάδες, για τα διετή σε 6.339 μονάδες, για τα τριετή σε 6.011 μονάδες και για τα πενταετή σε 5.350 μονάδες.
Οι πιέσεις αυτές μεγαλώνουν καθώς μια ημερομηνία ανοίγει τις ορέξεις των κερδοσκόπων, μόνο που μάλλον φαίνεται ότι θα μείνουν με αυτές...
Συγκεκριμένα στις 29 Σεπτεμβρίου λήγουν CDS ελληνικών ομολόγων τρίμηνης διάρκειας. Όπως είναι φυσικό αυτό ενεργοποιεί τους κερδοσκόπους καθώς όπως υπολογίζεται ο τζόγος σε βάρος της χώρας αγγίζει τα 77 δισ. ευρώ, ενώ η ονομαστική αξία των συμβολαίων για ασφάλιστρα κινδύνου υπολογίζεται σε 4 δισ. ευρώ.
Τα CDS είναι ουσιαστικά «ασφάλιστρα» έναντι ομολόγων που εκδίδουν είτε κράτη είτε επιχειρήσεις και τα οποία οι επενδυτές αγοράζουν για να καλυφθούν από τον κίνδυνο χρεοκοπίας.
Η αγορά των CDS είναι εντελώς ανεξέλεγκτη και χωρίς διαφάνεια, είναι κλειστή καθώς δεν μπορεί ο καθένας να αγοράσει cds και γύρω από αυτή έχει στηθεί ένα μεγάλο κερδοσκοπικό παιχνίδι που δεν θα αφορά μόνο την χώρα μας αλλά και ολόκληρη την Ευρωζώνη. Μάλιστα είναι ενδεικτικό ότι εικόνα για την αγορά των cds δεν έχει ούτε ο φορέας που αποφασίζει πότε υπάρχει πιστωτικό γεγονός σε μια χώρα (ISDA), έτσι ώστε να ενεργοποιηθούν τα λεγόμενα τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, οι πωλητές επιδιώκουν να αυξήσουν το κόστος για την ανανέωση των συμβολαίων, πράγμα όμως που δεν συμφέρει τους κατόχους για τους οποίους το ιδανικό για την τσέπη τους θα ήταν η Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών.
Σε κάθε περίπτωση και οι δύο κατηγορίες «τζογαδόρων» επωφελούνται από το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας που υπάρχει πάνω από την Ελληνική οικονομία.
Οι πωλητές γιατί κάθε φορά που δημιουργείται κλίμα ότι ο εκδότης του ομολόγου θα δυσκολευτεί να το αποπληρώσει στη λήξη του, τότε η τιμή του ασφαλίστρου (CDS) ανεβαίνει. Έτσι μπορούν να το πουλήσει ακριβότερα απ' ό,τι το αγόρασαν.
Οι δε αγοραστές ποντάρουν στο πιστωτικό γεγονός που θα ενεργοποιούσε τα CDS και θα τους απέφερε μεγάλες αποζημιώσεις.
Στο τζόγο των cds συμμετέχουν και αυτοί που αγοράζουν τα περίφημα «γυμνά» cds, δηλαδή συμβόλαια ασφάλισης έναντι του κινδύνου αθέτησης της πληρωμής του ομολόγου, χωρίς όμως να έχουν στην κατοχή τους τον τίτλο.
Είναι σαν να επενδύουν σε μια ελληνική χρεοκοπία που δεν τους αφορά αλλά μπορεί από αυτή να κερδίσουν, από την αποζημίωση με βάση την ονοματική αξία του ομολόγου που όμως δεν κατέχουν!
Πάντως για όσους ποντάρουν σε κάτι για αυτή την ημερομηνία, θα μείνουν με την όρεξη καθώς εκτός από το γεγονός ότι το σενάριο μιας άτακτης χρεοκοπίας απομακρύνθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους στην ετήσια συνεδρίαση του ΔΝΤ, το ελληνικό Δημόσιο σε αντίστοιχη περίπτωση κατέβαλε το ποσό των 769 εκατ. ευρώ σε τοκομερίδια ομολόγων που έληγαν τον Σεπτέμβριο.
Άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε χθες από τις ΗΠΑ, ότι η Ελληνική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αφήσει κανένα ελληνικό τίτλο ακάλυπτο.
Aν σου άρεσε κάνε LIKE..

ShareThis

Copyrighttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Copyright (c) 2010-2017 frappedoupoli.gr

sociallllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll