Αύξηση-ρεκόρ των μεταπτυχιακών φοιτητών

Σημαντική αύξηση έχει παρατηρηθεί στον αριθμό των νέων που επιλέγουν να κάνουν μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές, φτάνοντας ακόμα και τους 87.958!

Από αυτούς, 52.000 φοιτούν στα 459 προγράμματα σπουδών των ελληνικών πανεπιστημίων, 11.000 στα 26 προγράμματα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, και περίπου 25.000 σε πανεπιστήμια του εξωτερικού (οι περισσότεροι στο Ηνωμένο Βασίλειο).

Ειδικότερα, το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010, ο αριθμός των πτυχιούχων που κατέθεσαν αίτηση για μια θέση σε κάποιο από τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών των ελληνικών πανεπιστημίων υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τις 100.000.

Μάλιστα, πλέον παρατηρείται πολύ συχνά το φαινόμενο να κατατίθενται πολύ περισσότερες αιτήσεις σε σχέση με τις διαθέσιμες θέσεις ενός μεταπτυχιακού προγράμματος. Η ανισορροπία ζήτησης και προσφοράς, λοιπόν, αποτελεί βασικό λόγο που χιλιάδες πτυχιούχοι κάθε χρόνο καταφεύγουν στο εξωτερικό, προκειμένου να πετύχουν την εγγραφή τους σε κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Μανόλη Δρεττάκη, ανάμεσα στα έτη 2000-2001 και 2008-2009:

Διπλασιάστηκε το σύνολο των μεταπτυχιακών φοιτητών. Σε όλα τα ΑΕΙ σημειώθηκε αύξηση και σε ορισμένα ο αριθμός τους πολλαπλασιάστηκε. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας (εξαπλασιασμός), Μακεδονίας (σχεδόν πενταπλασιασμός), Χαροκόπειο και Ιόνιο (τετραπλασιασμός).

Το σύνολο των φοιτητών για μεταπτυχιακό τίτλο (μάστερ) υπερδιπλασιάστηκε. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στα Πανεπιστήμια Αιγαίου (δεκαεξαπλασιασμός!), Θεσσαλίας (υπερεπταπλασιασμός). Επιπλέον, αυξήθηκε και ο αριθμός των διδακτορικών φοιτητών, αλλά σε μικρότερη κλίμακα σε σχέση με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας (εξαπλασιασμός), Θράκης (σχεδόν πενταπλασιασμός) και Χαροκόπειο (πενταπλασιασμός).

Τέλος, λόγω των παραπάνω μεταβολών, παρατηρήθηκε μια μικρή αποκέντρωση των μεταπτυχιακών φοιτητών από τα ΑΕΙ της Αττικής και της Θεσσαλονίκης προς εκείνα της υπόλοιπης Ελλάδας. Παρ΄ όλα αυτά, σχεδόν τα 2/3 του συνόλου των μεταπτυχιακών φοιτητών φοιτούσαν (ή ήταν εγγεγραμμένοι) στα ΑΕΙ της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Πηγή: tanea.gr Aν σου άρεσε κάνε LIKE..

ShareThis

Copyrighttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Copyright (c) 2010-2017 frappedoupoli.gr

sociallllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll