Η ανησυχία και η οργή έχουν φτάσει στα όρια μεταξύ των κατοίκων της Φουκουσίμα

Οι κάτοικοι της ιαπωνικής επαρχίας Φουκουσίμα, όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, είναι πολύ ανήσυχοι και οργισμένοι πέντε ημέρες μετά το σεισμό, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της επαρχίας. "Η ανησυχία και η οργή του λαού της Φουκουσίμα έχει φτάσει στα όρια"...
υπογράμμισε ο Γιουχέι Σάτο, ο κυβερνήτης αυτής της παραθαλάσσιας επαρχίας στην οποία βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός που προκαλεί ανησυχία παντού στον κόσμο. Ο ίδιος εξέφρασε την ευχή το σύνολο της Ιαπωνίας να επιδείξει "αλληλλεγγύη προς αυτούς που είναι υποχρεωμένοι να απομακρυνθούν" από τα σπίτια τους. Περίπου 200.000 άνρθωποι έχουν απομακρυνθεί σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό. Ο Σάτο διαμαρτυρήθηκε για τη βραδύτητα με την οποία φθάνουν τα τρόφιμα και τα καύσιμα για τους πρόσφυγες. "Υπάρχουν 500 καταφύγια όπου έχουν εγκατασταθεί 100.000 άνθρωποι. Έχουν απόλυτη ανάγκη να έχουν καύσιμα για να ζεσταθούν, όμως τα τρόφιμα, τα είδη πρώτης ανάγκης και τα καύσιμα δεν έρχονται", υπογράμμισε. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο παραδέχθηκε πως υπάρχουν "σημάδια εκνευρισμού" και ζήτησε "να μεταφέρονται αποτελεσματικά τα τρόφιμα" στους πρόσφυγες.


Πυρκαγιά στον αντιδραστήρα 4 του σταθμού Φουκουσίμα
Η φωτιά που είχε ξεσπάσει στον αντιδραστήρα Νο.4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, που υπέστη βαρύτατα πλήγματα από τον ισχυρότατο σεισμό της περασμένης Παρασκευής και το ολέθριο τσουνάμι που ακολούθησε, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εμπορίου της Ιαπωνίας, κατασβέσθηκε στις 6.15' τοπική ώρα, το πρωί της Τετάρτης, μισή ώρα μετά την εκδήλωσή της.

Νωρίτερα, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του πυρηνικού εργοστασίου διέταξε τους εναπομείναντες εργάτες (περίπου 50 στον αριθμό) να εγκαταλείψουν το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, οι οποίοι επέστρεψαν αργότερα.

Ο Ιάπωνας υπουργός είπε ότι η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού εργοστασίου δεν επιβεβαιώνει την πυρκαγιά που αναφέρθηκε νωρίτερα στον αντιδραστήρα Νο.4. Εν τούτοις η υπουργική δήλωση έγινε πριν η ιαπωνική τηλεόραση αναμεταδώσει εικόνες από το κτίριο, που έδειχναν πυκνό λευκό καπνό να αναβλύζει από τον αντιδραστήρα Νο.4.

Ένα ελικόπτερο του ιαπωνικού στρατού απογειώθηκε σήμερα για να ρίξει νερό σε έναν από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα στο πλαίσιο των προσπαθειών ψύξης του, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.


Νερό διοχετεύεται σε δύο αντιδραστήρες
Νερό διοχετεύεται στους αντιδραστήρες Νο.5 και Νο.6 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια ηλεκτρική εταιρεία του Τόκιο Tepco κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο.

Τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας εμπόδισαν το στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου CH-47 Shinook να ρίξει νερό στον αντιδραστήρα Νο.4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα για να ψυχθεί το αναλωθέν πυρηνικό καύσιμο, στη δεξαμενή του οποίου ξέσπασε φωτιά χθες και σήμερα. Οι εξαιρετικά ραδιενεργές ράβδοι του αναλωθέντος καυσίμου βρίσκονται πλέον έξω από το νερό και θεωρούνται εξαιρετικά επικίνδυνες για πρόκληση μεγάλης καταστροφής.

Πλέον έχει πέσει η νύχτα και είναι αδύνατη οποιαδήποτε εναέρια επιχείρηση.

Οι τεχνικοί ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν επίγεια μέσα για να διοχετεύσουν νερό στη δεξαμενή του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου που έχει υπερθερμανθεί επικίνδυνα.

Η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco ανακοίνωσε ότι το προσωπικό του πυρηνικού σταθμού που είχε απομακρυνθεί προσωρινά εξαιτίας της αιφνίδιας αύξησης των τιμών της ραδιενέργειας, επέστρεψε στον χώρο του σταθμού για να συνεχίσει τις επιχειρήσεις αντιμετώπισης της σειράς των βλαβών στους έξι αντιδραστήρες του Φουκουσίμα.

Οι μετρήσεις που οδήγησαν αρχικά στην απομάκρυνση του προσωπικού αποδείχθηκαν εσφαλμένες.


Ενημερώθηκε για την πυρκαγιά η ΙΑΕΑ
Η Ιαπωνία ενημέρωσε την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για τη φωτιά στο κτίριο πυρηνικού αντιδραστήρα στην Φουκουσίμα στις 20:45 ώρα GMT (22:45 ώρα Ελλάδας), αλλά δεν ήταν ορατή τριάντα λεπτά αργότερα.

Το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ μετέδωσε νωρίτερα πως οι φλόγες δεν είναι πλέον ορατές στο κτίριο του αντιδραστήρα Νο4 του πυρηνικού εργοστασίου, όμως τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν καπνό και ατμό να υψώνεται πάνω από το εργοστάσιο στις 01:00 GMT (03:00 ώρα Ελλάδας).

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε: «Οι ιαπωνικές αρχές μάς ενημέρωσαν πως εντοπίστηκε φωτιά στο κτίριο του αντιδραστήρα Νο.4 στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι στις 20:45 GMT... Στις 21:15 της ίδιας ημέρας η φωτιά δεν ήταν πλέον ορατή».

Επίσης η υπηρεσία ανακοίνωσε πως η εταιρία που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει γεννήτρια ντίζελ για την παροχή νερού στον αντιδραστήρα Νο.5, όπου παρατηρήθηκε χθες Τρίτη μείωση του επιπέδου, αν και το νερό παραμένει πάνω από τα καύσιμα.

Η κάλυψη των πυρηνικών καυσίμων με νερό εμποδίζει την υπερθέρμανσή τους. Η ΙΑΕΑ είχε ανακοινώσει πως οι αντιδραστήρες Νο.5 και Νο.6 σταμάτησαν να λειτουργούν αμέσως μετά τον σεισμό, αλλά παραμένουν γεμάτοι καύσιμα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της διεθνούς υπηρεσίας, το επίπεδο του νερού μειώθηκε κατά 40 εκατοστά, φτάνοντας τα 201 εκατοστά πάνω από τα καύσιμα.


Νέος ισχυρός σεισμός μεγέθους 6 βαθμών στο Τόκιο
Ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σήμερα ανατολικά του Τόκιο όπου τα κτίρια σείστηκαν για αρκετή ώρα.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στ' ανοικτά της περιοχής Σίμπα, ανατολικά της πρωτεύουσας και το βάθος του ήταν μόνο 10 χλμ., μετέδωσε η ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Δεν εκδόθηκε καμιά προειδοποίηση για τσουνάμι.


ASN: Ανησυχία για τη δεξαμενή του αναλωθέντος καυσίμου του αντιδραστήρα Νο.4
Η δεξαμενή αποθήκευσης του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου του αντιδραστήρα Νο.4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα αποτελεί πλέον την πηγή «της κύριας ανησυχίας» στην Ιαπωνία, με την ύπαρξη κινδύνου έκλυσης ραδιεδεργού υλικού «απευθείας στην ατμόσφαιρα», σύμφωνα με την Γαλλική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN).

Στον αντιδραστήρα αυτόν, όπου εκδηλώθηκαν χθες και σήμερα πυρκαγιές που ετέθησαν υπό έλεγχο, «η εξάτμιση του ύδατος της δεξαμενής συνεχίζεται προκαλώντας πτώση του επιπέδου του ύδατος στη δεξαμενή αυτή, όπου είναι αποθηκευμένο το ραδιενεργό αναλωθέν καύσιμο», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ASN.

«Η αποκάλυψη του καυσίμου μπορεί να οδηγήσει σε διάρρηξη των θαλάμων του καυσίμου. Οι ιαπωνικές αρχές έχουν, κατά συνέπεια, δηλώσει, ότι είναι πιθανή η έκλυση ραδιενεργών υλικών απευθείας στην ατμόσφαιρα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ASN.

«Η διαχειρίστρια Tepco και οι ιαπωνικές αρχές αναζητούν μέσα για να αποκαταστήσουν τη στάθμη του ύδατος της δεξαμενής», σύμφωνα με την ASN, η οποία θεωρεί ότι η δεξαμενή του αντιδραστήρα Νο.4 αποτελεί την πηγή της κύριας ανησυχίας.

Η ASN θεωρεί «ανησυχητική» την εξέλιξη της κατάστασης ως προς την ασφάλεια του αντιδραστήρα Νο.3 «όπου το κέλυφος του πυρήνα μπορεί να έχει υποστεί φθορά» και όπου η διατήρηση του επιπέδου του ύδατος είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Ως προς τον αντιδραστήρα Νο.2, οι δύο χθεσινές εκρήξεις πιθανόν να προκάλεσαν φθορά του κελύφους του πυρήνα στο κατώτερο τμήμα του και πρέπει να ευθύνονται για τη σημαντική αύξηση των ραδιενεργών υλικών που ανιχνεύθηκαν στην περιοχή του σταθμού, αναφέρει η ASN.

Το κέλυφος του αντιδραστήρα Νο.1 έχει παραμείνει «ανέπαφο», σύμφωνα με την ASN.

Εξάλλου, οι επιχειρήσεις αποσυμπίεσης των κελυφών οδηγούν στην έκλυση ραδιενεργών υλικών, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ASN, στην οποία διευκρινίζεται ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί στις πόλεις που βρίσκονται ανάμεσα στον πυρηνικό σταθμό και το Τόκιο, δείχνουν ότι οι τιμές της ραδιενέργειας έχουν αυξηθεί.

«Ωστόσο, στο Τόκιο, οι τιμές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και δεν υπάρχει ανάγκη για την λήψη μέτρων προστασίας του πληθυσμού», σύμφωνα με την ASN.

O ASN ανησυχεί επίσης για τη ραδιοπροστασία των εργαζομένων στον πυρηνικό σταθμό που θεωρείται «πολύ ανησυχητική, κυρίως ως προς ό,τι αφορά το επίπεδο της ακτινοβολίας στις αίθουσες ελέγχου», υπενθυμίζοντας ότι μία προσωρινή εκκένωση του σταθμού αποφασίσθηκε σήμερα.


Αμερικανική βοήθεια θα ζητήσει η Ιαπωνία
Η Ιαπωνία είναι έτοιμη να ζητήσει τη συνεργασία του αμερικανικού στρατού για να αποτρέψει μια πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από το σεισμό μεγέθους 9 βαθμών της Παρασκευής, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης.

«Η συνεργασία με τον αμερικανικό στρατό μπορεί να είναι χρήσιμη» στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα όπου σημειώνονται αλυσιδωτά πυρηνικά συμβάντα, είπε ο Γιουκίο Εντάνο, τονίζοντας ότι το Τόκιο «ετοιμάζεται» να ζητήσει τη συνεργασία αυτή.

Οι Αμερικανοί «συνεργάζονται ήδη παρέχοντας επιμελητειακή υποστήριξη», πρόσθεσε.

Οκτώ αμερικανικά πλοία του πολεμικού ναυτικού, μεταξύ τους το αεροπλανοφόρο «Ronald Reagan» μετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Το «Ronald Reagan» χρησιμοποιείται ως πλωτή εξέδρα για τον ανεφοδιασμό με καύσιμα των ελικοπτέρων του στρατού και της ακτοφυλακής που μετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Τα σχεδόν 80 αεροσκάφη και ελικόπτερα του αεροπλανοφόρου πραγματοποιούν αναγνωριστικές αποστολές και προμηθεύουν νερό και κλινοσκεπάσματα στους πληγέντες, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.


Ποσότητες βορίου στέλνει η Νότια Κορέα
Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα στείλει μέρος από τα αποθέματα που διαθέτει σε βόριο, στην Ιαπωνία, συναινώντας στο αίτημα βοηθείας που της απηύθυνε το Τόκιο.

Το βόριο που ανήκει στα βαρέα μέταλλα, αναμιγνύεται με θαλασσινό νερό και χρησιμοποιείται από τα συνεργεία, που δίνουν τη μάχη για να αποτρέψουν την τήξη στους πυρήνες των κατεστραμμένων ατομικών αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, προκειμένου να διατηρήσουν υπό έλεγχο τη θερμοκρασία των εμπλουτισμένων ράβδων ουρανίου, στις δεξαμενές συγκέντρωσης.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας απηύθυνε το αίτημα για την προμήθεια του υλικού στη Σεούλ, αφού οι ποσότητες που διέθετε η ίδια έχουν πλέον εξαντληθεί στους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου.

Τα συνεργεία που επιχειρούν από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκαν οι εκρήξεις στους ατομικούς αντιδραστήρες στη Φουκουσίμα, κατέφυγαν από νωρίς σε αυτή τη λύση ανάγκης που προβλέπει το ράντισμα με θαλασσινό νερό αναμεμιγμένο με βορικό οξύ των ράβδων του αντιδραστήρα μέσα στη δεξαμενή συγκέντρωσης, ώστε να μην υπερθερμανθούν και οδηγηθούν στη φάση της τήξης και της αλυσιδωτής, ανεξέλεγκτης πια, πυρηνικής διάσπασης.

Όπως ανακοίνωσε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας, μία πρώτη ποσότητα του κρίσιμου για την αντιμετώπιση της τήξης των πυρήνων των αντιδραστήρων, υλικού, θα σταλεί άμεσα στην Ιαπωνία.


Οι απώλειες από το σεισμό και το τσουνάμι
Ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών από το σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία ανέρχεται σε 3.373, των αγνοουμένων σε 6.746 και των τραυματιών σε 1.897, σύμφωνα με νέο επίσημο προσωρινό απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αστυνομία της χώρας. Πρόκειται για τον αριθμό των θυμάτων που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, αλλά οι αρχές αναμένουν ότι ο τελικός απολογισμός των νεκρών θα ξεπερνάει τους 10.000, αν ληφθούν υπόψη και οι πάρα πολλοί αγνοούμενοι.

Από την καταμέτρηση που έχει κάνει μέχρι στιγμής το υπουργείο Εσωτερικών προκύπτει ότι συνολικά 72.945 κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν καταστεί ακατοίκητα.


Το χιόνι δυσχεραίνει τις επιχειρήσεις διάσωσης
Πυκνό χιόνι κάλυψε σήμερα το βορειο-ανατολικό τμήμα της Ιαπωνίας, που έχει πληγεί από το σεισμό και το τσουνάμι, παρεμποδίζοντας έτσι το έργο των σωστικών συνεργείων και προκαλώντας απόγνωση στους λιγοστούς, κυρίως ηλικιωμένους, εναπομείναντες κατοίκους της περιοχής.

Στην πόλη Σεντάι, που έχει ισοπεδωθεί από το σεισμό, οι πυροσβέστες και τα σωστικά συνεργεία αναζητούν τυχόν επιζώντες κάτω από τα ισοπεδωμένα κτίρια.

Αλλά, όπως και στις περισσότερες άλλες πόλεις, οι διασώστες εντοπίζουν μόνο πτώματα.

«Η έντονη οσμή από την αποσύνθεση των πτωμάτων σε συνδυασμό με το βρώμικο θαλασσινό νερό κάνει την επιχείρηση πολύ δύσκολη», λέει ο Γιν Γκουανγκούι, μέλος μίας κινεζικής ομάδας διάσωσης που έχει αποσταλεί στην κατεστραμμένη πόλη Οφουνάτο.

«Τα ισχυρά κύματα από το τσουνάμι θα έπληξαν επανειλημμένως τα σπίτια στην περιοχή. Όποιος ενδεχομένως να είχε παγιδευτεί στα χαλάσματα θα πνίγηκε αμέσως, χωρίς καμία πιθανότητα επιβίωσης».

Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια, περισσότερες από 72 ώρες μετά το σεισμό και το τσουνάμι.

Αλλά οι διασώστες υποστηρίζουν ότι το χιόνι μείωσε ακόμα και τις λιγοστές πιθανότητες να εντοπίσουν κάποιον ζωντανό.

«Το χιόνι έχει καλύψει τα πάντα. Η ορατότητα είναι μόλις 40 μέτρα», λέει ο Πάτρικ Φάλερ της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού από ένα ψαροχώρι, το Οτσούκι, που επίσης ισοπεδώθηκε.

Οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι από το σεισμό και το τσουνάμι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι και χιλιάδες αγνοούνται.

Όσοι επέζησαν έχασαν τα πάντα και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση και με συχνούς μετασεισμούς.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, η θερμοκρασία μπορεί να πέσει στους -2 βαθμούς Κελσίου στην Σεντάι σήμερα.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NHK παρέχει συμβουλές στους πληγέντες πώς να διατηρηθούν ζεστοί- να τυλίξουν το σώμα τους με εφημερίδες και κολλητική ταινία- και πως να βράζουν νερό χρησιμοποιώντας άδειες κονσέρβες και κεριά.

Οι διασώστες δηλώνουν ότι η κυριότερη ανησυχία τους είναι οι ηλικιωμένοι - η πλειονότητα, δηλαδή, των πληγέντων που έχουν καταλύσει σε καταφύγια.

Ένας Βρετανός φωτογράφος που βρίσκεται στη βορειο-ανατολική Ιαπωνία δήλωσε ότι οι σεισμόπληκτοι είναι αντιμέτωποι με σημαντικές ελλείψεις.

«Δεν υπάρχει ρεύμα, φυσικό αέριο, τρόφιμα, νερό - απολύτως τίποτα», είπε ο Πιότρ Όνακ τηλεφωνικώς από την περιφέρεια Ιουάτε έχοντας περάσει τη νύχτα σε καταφύγιο.

Περίπου 530.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι από το σεισμό και το τσουνάμι και 2.600 διαμένουν σε καταφύγια, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Σε κάποια καταφύγια δεν έχουν αποσταλεί προμήθειες τροφίμων ή νερό, μετέδωσε το NHK. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, περίπου 850.000 νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα στα βορειο-ανατολικά, ενώ 1.6 εκατομμύριο δεν έχουν νερό.

Η ηλεκτρική εταιρία Tokyo Electric Power Co επέβαλε για τρίτη μέρα μπλακάουτ στο Τόκιο, για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε ηλεκτρική ενέργεια. Οι ιαπωνικές αρχές διέσωσαν από την Παρασκευή περίπου 19.000 ανθρώπους, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Ο στρατός επιχειρεί να διασώσει άλλους 23.300, οι οποίοι θεωρείται ότι έχουν εγκλωβιστεί, κάποιοι από αυτούς σε νησάκια κοντά στις ακτές, σύμφωνα με το υπουργείο. Στις επιχειρήσεις διάσωσης συμμετέχουν περίπου 80.000 στρατιώτες και αστυνομικοί.


Η κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει για τα πυρηνικά εργοστάσια
Η Ιαπωνία είχε προειδοποιηθεί το 2008 από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ότι τα πυρηνικά της εργοστάσια δεν ήταν σε θέση να αντέξουν ισχυρούς σεισμούς, σύμφωνα με διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ που περιήλθαν στην κατοχή του WikiLeaks και στα οποία αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph σήμερα.

Σύμφωνα με ένα τηλεγράφημα, αξιωματούχος της IAEA είπε το Δεκέμβριο ότι οι κανονισμοί ασφαλείας των εργοστασίων είναι ξεπερασμένοι και ότι ενδεχόμενοι ισχυροί σεισμοί θα δημιουργούσαν «σοβαρό πρόβλημα» στους πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς, σύμφωνα με την Ντέιλι Τέλεγκραφ.

Οι ανησυχίες αυτές είχαν εκφραστεί στην διάρκεια συνάντησης της Ομάδας Πυρηνικής Ασφάλειας του Ομίλου των 8 (G8) στο Τόκιο το 2008.

Το τηλεγράφημα αναφέρει: «Αυτός [ο αξιωματούχος της IAEA] εξήγησε ότι οι κανονισμοί σεισμικής ασφάλειας έχουν αναθεωρηθεί μόλις τρεις φορές τα τελευταία 35 χρόνια και ότι η IAEA τώρα τους επανεξετάζει».

«Επίσης, ο άνθρωπος που έκανε την παρουσίαση σημείωσε ότι οι πρόσφατοι σεισμοί σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν υπερβεί τη σχεδιαστική βάση ορισμένων πυρηνικών εργοστασίων και ότι αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που πλέον δίνει τις κατευθύνσεις στον τομέα της (αντι)σεισμικής ασφάλειας».

Τα τηλεγραφήματα αποκαλύπτουν ότι η Ιαπωνική κυβέρνηση είχε αντιταχθεί σε δικαστική εντολή να κλείσει άλλο πυρηνικό εργοστάσιο στην δυτική Ιαπωνία λόγω των ανησυχιών ότι δε θα άντεχε ισχυρούς σεισμούς, σύμφωνα με την Ντέιλι Τέλεγκραφ.




i-reportergr.com
Aν σου άρεσε κάνε LIKE..

ShareThis

Copyrighttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Copyright (c) 2010-2017 frappedoupoli.gr

sociallllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll